Podium voor taalonderzoek

Het Taalmuseum is een initiatief van de Universiteit Leiden. Het museum maakt taalkennis zichtbaar en vergroot zo het enthousiasme voor taal. Wat voor onderzoek verrichten taalonderzoekers? Wat is daar het leukste aan? Welke interessante bevindingen doen ze? En wat zou iedereen moeten weten over taal? Op dit online Podium voor Taalonderzoek gaan we in gesprek met verschillende wetenschappers:

#3: Khalid Mourigh is docent Taalkunde aan de Universiteit Leiden. In het recente verleden deed hij onderzoek naar Berber en Marokkaans-Nederlandse straattaal. Hij wilde graag weten wat de kenmerken van het straattaalaccent zijn en waar die vandaan komen. Lees hier meer over zijn onderzoek.

#2: Alex Reuneker is promovendus op het gebied van taalkunde aan de Universiteit Leiden. Hij houdt zich bezig met Media Technology, Literatuurwetenschap en Nederlands. Hij doet onderzoek naar de vorm en functie van voorwaardelijke bijzinnen. Dat zijn meestal zinnen met het voegwoord 'als', als in 'Als je op play drukt, begint de film te spelen'. Lees hier meer over zijn onderzoek.

#1: Meike de Boer is promovenda aan de Universiteit Leiden. Ze houdt zich bezig met de forensische fonetiek (spraakwetenschap). Op dit moment doet ze onderzoek naar de klanken "eh", "ehm" en "m", om te zien of Nederlandse sprekers die klanken op een vergelijkbare manier uitspreken wanneer ze Engels spreken. Lees hier meer over haar onderzoek.